Signaalgevers

3ET

Als signaalgevers worden bellen, zoemers, hoorns, sirenes en kleine signaallampen gebruikt. Bellen en zoemers worden vooral in de huisinstallatie gebruikt. Signaalhoorns en sirene worden eerder in industriële gebouwen (brandweerkazerne, schrijnwerkerij,...) gebruikt. 

bel
bel
sirene
sirene

Bouw en werking van een bel

Een bel bestaat uit: 

  • Twee zachtstalen kernen gemonteerd op een gemeenschappelijk magnetisch juk.
  • Twee spoeltjes (M) in serie verbonden en gemonteerd op deze beide kernen. 
  • Een zachtstalen ankertje (A) dat aan de bovenzijde voorzien is van een veer. 
  • Een klepel (K) die zich onderaan het anker bevindt. 
  • Een klok (B) waarin het geluid ontstaat. - De contactpunten (S) gesloten in ruststand

Wordt aan de klemmen een gelijkspanning (vb batterij) aangesloten, dan vloeit een stroom van de ene klem, door de beide spoelen over de contactpunten S naar de andere klem. Hierdoor worden de 2 kernen magnetisch en trekken ze het anker A aan. Tegelijkertijd slaat de klepel K op de klok B. Aangezien A aangetrokken is, zijn de contactpunten geopend. Hierdoor is de stroom onderbroken en valt het magnetisme weg. Het anker veert terug en het contact sluit. Het anker wordt opnieuw aangetrokken, enz. 

Er is nog een mogelijkheid:

Bij een eenslagschel zijn geen contactpunten gemonteerd. De beide in serie geschakelde spoelen zijn rechtstreeks aan de klemmen verbonden. Wordt op deze klemmen gelijkspanning aangebracht, dan trekt het anker eenmaal aan en het blijft aangetrokken zolang de spanning blijft. Wordt op de klemmen een wisselspanning (vb via beltransformator) aangesloten, dan zal de klep trillen door de frequentie van de aangesloten spanning. 


Zoemers: 

Zoemers werken net als bellen. Ze bezitten echter geen klepel en klok. Het anker gaat trillen en maakt op deze manier een zoemend geluid. Ze zijn kleiner en maken minder storend geluid dan een bel. 


Gong: 

Een gong werkt eveneens volgens het elektromagnetische principe, maar de constructie is enigszins anders. Hier stoot een beweegbare kern tegen ingebouwde klankplaten. Er zijn verschillende uitvoeringen in de handel: 

  • Ingebouwde klankplaten
  • Lange klankplaten 
  • Enkel signaal 
  • Dubbel signaal 
  • Repeterend signaal 

Bij enkel signaal stoot de kern slechts eenmaal tegen de klankplaat, bij dubbel signaal ( twee klankplaten ) eenmaal tegen beide klankplaten en bij repeterend signaal voortdurend tegen beide klankplaten zolang de drukknop bediend wordt. Door een schakelcombinatie kan men andere signalen bekomen. 


Signaalhoorns, sirenen, waarschuwingstoestellen

Wanneer men een grote geluidssterkte nodig heeft bv. In fabrieken, werkplaatsen, schoolcomplexen of kantoorgebouwen, dan gebruikt men signaalhoorns, sirenen of andere waarschuwingstoestellen. 

Signaalhoorn
Signaalhoorn

De werking van een signaalhoorn vertoont veel overeenkomst met die van een zoemer, maar signaalhoorns bezitten een membraan dat de lucht in trilling brengt. 

Het huis kan zowel uit metaal als uit kunststof vervaardigd zijn. 

Sirenen worden meestal aangedreven met een motor. Er bestaan uitvoeringen op zeer lage spanning en op netspanning. 

Naast deze mechanische sirenen bestaan er ook elektronische sirenen. Hier wordt een signaal voortgebracht dat versterkt via een ingebouwde luidspreker naar buiten gebracht wordt. 

Signaallampjes

Niet alleen met en geluidsignaal maar ook met een lichtsignaal of met beide kan men een oproep doen. Door het bedienen van een drukknop gloeit een signaallapje zolang men drukt. 

Signaallampjes LED
Signaallampjes LED

Klik op de knop hier onder om door te gaan naar het volgende onderdeel.

Mr. Van Goethem
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin